Все категории
Все категории

Galetă cu căpșune

Galeta cu fructe proaspete, este un răsfăț meritat pentru tine și cei dragi. Mixul de aluat fraged și fructe delicioase, suculente îți vor trezi simțurile în cel mai plăcut mod. Aspectul rustic al desertului aduce în casa ta o notă de romantism sau poate nostalgie trezită de dorul de a te pierde undeva la țără, la bunici, când totul îți părea colorat, mai frumos și simplu.

Desertul se pregătește rapid și ușor, chiar dacă nu ești mare expert în bucătărie, oricum fii singur(ă) că rezultatul va fi unul gustos și frumos. Nici măcar formă de tartă nu îți trebuie. Este suficientă foaia de copt și o tavă de cuptor obișnuită. Galeta se face fără grijă prea mare la detalii (marginile ondulate ale tartei, de exemplu). Cu cât e realizată mai rustic, cu atât este mai interesantă.


INGREDIENTE

PENTRU ALUAT:

  • 250 g făină
  • 125 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 50 ml apă foarte rece
  • 30 g zahăr
  • 1 gălbenuș
  • un vârf linguriță sare

PENTRU UMPLUTURĂ:

  • 450 g căpșuni curățate și spălate tăiate în 2 sau în 4, în funcție de mărime
  • 4-5 linguri zahăr brun
  • 2 lingurițe amidon
  • 3 linguri griș

PENTRU DECOR (opțional)

  • 1 gălbenuș bătut pentru a unge marginile galetei înainte de a o băga la cuptor
  • 1 linguriță zahăr brun pentru a-l presăra pe marginile galetei


MOD DE PREPARARE:

1. Preîncălzește cuptorul la 180 grade C.

2. Pregătește mai întâi aluatul. Pune făina în castron, adaugă untul cubulețe și amestecă-le cu mâna până obții multe-multe fărămituri. În mijlocul castronului cu făină și unt, adaugă apa, zahărul, sarea și gălbenușul și amestecă-le pe toate până se omogenizează. Nu trebuie să îl frămânți mai mult de atât (în caz că amesteci mai mult, aluatul se întăreşte), adună aluatul într-o bilă, după care înveleşte-l în folie alimentară şi pune-l la frigider pentru o oră.

3. Cât timp aluatul stă la rece, taie căpșunile dacă sunt mai mari, în 2 sau în 4, sau lasă-le întregi dacă sunt micuțe. Pune-le într-un bol împreună cu zahărul și amidonul (amestecă-le puțin pentru ca fructele să se „îmbrace” cu zahărul și amidonul). Amidonul are rolul de a îngroșa sucul pe care fructele și-l vor lăsa în timpul coacerii, la fel și cele 3 linguri de griș pe care le punem pe aluatul întins, înainte de a pune fructele.

4. Scoate aluatul de la frigider și întinde-l (iese o galetă mare sau 2-3 mai mici, după preferință), apoi presară grișul pe mijlocul acestuia. Transferă aluatul întins pe o tavă de copt tapetată cu foaie de copt. În mijlocul cercului, lăsând o margine de aproximativ 7-8 cm, adaugă căpșunile. Îndoaie spre interior marginile aluatului, de jur împrejur, apăsând ușor pentru a lipi între ele pliurile care se formează. Mijlocul galetei rămâne neacoperit de aluat. Unge cu gălbenuș marginile galetei pentru a-i da o culoare frumoasă, apoi presară puțin zahăr brun.

5. Coace galeta timp de 40-45 minutela 180 grade C, până când aluatul se rumenește, iar fructele se încheagă.

6. Scoate tarta din cuptor şi las-o să se răcească cel puţin 20 de minute, apoi transfer-o atent pe o farfurie şi serveşte-o puţin călduţă sau chiar rece cu îngheţată sau cu un ceai sau o cafea.

Poftă bună!


Sursa: infarfurie.ro