Все категории
Все категории

7 beneficii ale îmbrățișărilor pentru copilul tău

Să îți ții copilul în brațe, să îl atingi atât de fin și atent pentru că încă ai aceea frică de la început să nu-l rănești, sunt momente ce doar părinții le pot trăi. Ținându-ți copilul în brațe, înțelegi că tu nu îl iubește, tu ești Iubire. Din momentul în care se naște copilul, brațele mamei devin o întreagă lume pentru el unde găsește iubire, alinare, protecție, îngrijire. Orice durere trece mai repede în brațele mamei. Despre beneficiile îmbrățișărilor a început să se vorbească tot mai mult, datorită oamenilor de știința care explică ce se întâmplă cu corpul nostru la nivel de hormoni.

Mai jos, îți prezentăm 7 beneficii ale îmbrățișărilor.

1. Îmbrățișările îl fac fericit

Impactul psihologic al îmbrățișării este imens. Nu numai că stimulează respectul de sine al copilului și sentimentele de încredere în sine, dar îl ajută să rămână optimist. Aceste 3 resurse psihologice (stima de sine, încrederea și optimismul) sunt strâns legate între ele și reduc efectele evenimentelor stresante făcându-l pe copil să se simtă iubit și fericit.

 

2. Îmbrățișările calmează crizele

Deși mulți părinți se feresc să dea o îmbrățișare unui copil care aruncă lucruri sau face o criză în acel moment, considerând-o o modalitate de a răsplăti comportamentul lui rău, acest lucru nu este adevărat. Oferindu-i copilului o îmbrățișare nu înseamnă că ești de acord cu ce face atunci ci, în schimb, îl ajută să se calmeze, îi transmite că sunteți acolo și că îl iubiți necondiționat. Oxitocina, hormonul dragostei, aduce înapoi controlul pierdut al copilului și-i ameliorează anxietatea.


3. Îmbrățișările îl ajută să-și dezvolte empatia

Empatia este o deprindere prețioasă a oamenilor. Îmbrățișarea te ajută pe tine și copilul tău să fiți implicați emoțional, să lăsați frâu liber sentimentelor unul pentru celălalt. Acest tip de schimb de energie arată copilului tău valoarea empatiei. Se întâmplă pe măsură ce dezvoltă o înțelegere a modului în care s-ar putea simți alții. Prin urmare, o îmbrățișare este o lecție bună pentru a arăta copiilor ce înseamnă să empatizezi cu oamenii și să-i iubești pe ceilalți.


4. Îmbrățișările îi fac mai deștepți

Copiii au nevoie de diverse stimulări senzoriale pentru dezvoltarea lor. Acesta este motivul pentru care atingerea fizică și diversele contacte apropiate sunt esențiale pentru ei. Dr. Seth Pollak și colegii săi de la Waisman Center și de la Departamentul de Psihologie al Universității din Wisconsin-Madison au efectuat cercetări prin care au comparat copii care au fost adoptați din orfelinate cu cei care au crescut în familii stabile. Primul grup a prezentat mai multe întârzieri în abilitățile motorii, precum și o dezvoltare cognitivă afectată din cauza lipsei interacțiunii tactile.

Alte cercetări au arătat că oferindu-le 15 minute de stimulare tactilă pe zi, timp de 10 zile, copiilor din orfelinate contribuie la creșterea scorurilor la evaluările lor.


5. Îmbrățișările previn și tratează bolile

După cum am menționat deja, hormonul oxitocinei, care este eliberat în timpul actului de îmbrățișare, are o mulțime de beneficii. Unul dintre acestea e că ajută copilul să rămână sănătos și să-și îmbunătățească sistemul imunitar. De asemenea, oxitocina favorizează vindecarea mai rapidă a rănilor și ajută la scăderea inflamației.

În plus, îi ajută să facă față stresului social și al altor tipuri de stres cu care se poate confrunta un copil și care pot favoriza îmbolnăvirile și depresia infantilă.


6. Îmbrățișările creează o legătură puternică între copil și părinte

Îmbrățișările promovează o creștere a încrederii, element esențial în construirea relațiilor cu copiii, precum și cu alte persoane.

Oxitocina ajută la reducerea sentimentului de teamă și crește disponibilitatea de a-și asuma riscuri și de a avea încredere în ceilalți. De asemenea, îmbunătățește sentimentele de securitate ale copiilor și întăresc legătura dintre părinți și copii.


7. Îmbrățișările îi ajută pe copii să crească

Virginia Satir, terapeut american care a revoluționat terapia familială, susține că un copil are nevoie de 12 îmbrățișări pentru a crește.

Oamenii de știință, au descoperit că organismul copilului încetează să crească normal când sunt lipsiți de contactul fizic, în special de îmbrățișări, chiar dăcă primesc un aport regulat de vitamine și alți nutrienți necesari.

Explicația acestui fenomen a fost oferit de către cercetători care au identificat că în timpul îmbrățișărilor organismul nostru eliberează oxitocina. Printre multiplele efecte benefice a oxitocinei se numără și stimularea creșterii. Odată ce oxitocina se eliberează în corp, se activează hormonii de creștere: IGF-1 cu rol vital în dezvoltarea normală a oaselor și în creșterea țesuturilor și NGF - factorul de creștere a nervilor.


comenzi.md se alătură campaniei celor de la Huggies, care susțin programul de combatere a morții infantile din România, punând la dispoziție informații utile părinților despre îngrijirea bebelușlor, alăptare, depresie postnatălă, diversificarea alimentației celor mici și desigur despre importanța îmbrățișărilor. Campania Fiecare îmbrățișare vă face mai puternici își propune, astfel, să transforme viața proaspetelor mămici într-o experiență cât mai plăcută.

Sursa parenting.anidescoala.ro